Ερευνητές κατάφεραν να ανεβάσουν την θερμοκρασία του νερού στους 100.000°C μέσα σε 75femtoseconds με laser ακτίνων Χ


Όσοι έχετε μωρά, σίγουρα σας έχει τύχει να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα για να ετοιμάσετε το γεύμα του και πιθανότατα μέσα στη νύστα σας (και το κλάμα του μωρού…) θα σας φαίνονται ατελείωτα τα λεπτά μέχρι να βράσει το νερό. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο πιο εύκολη θα ήταν η διαδικασία εάν έβραζε άμεσα. Φυσικά, δεν ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές του Stanford University δημιούργησαν τον ταχύτερο βραστήρα στον κόσμο…

Συγκεκριμένα, το τμήμα SLAC National Accelerator Laboratory χρησιμοποίησε ένα laser ακτίνων Χ και κατάφερε να ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού από τους 25°C στους 100.000°C μέσα σε 75 femtoseconds (0.000000000000075 δευτερόλεπτα)! Στόχος τους ήταν να μελετήσουν τη δομή των πρωτεϊνών ή/και των ζωντανών κυττάρων που μπορεί να υπάρχουν στο νερό όταν αυτό θερμανθεί με τόσο βίαιο τρόπο με τη βοήθεια των X-ray lasers.

Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουν ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρακτική εφαρμογή στον εξαερισμού του νερού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να κατανοήσουν τους περιορισμούς και τις προκλήσεις αυτής της τεχνικής.

[via]Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *